Metoda Projektu na języku angielskim

W naszej szkole realizujemy w tym roku wiele zajęć opartych na metodzie projektu.
To dalszy ciąg przygody z Erasmusem, która rozpoczęła się w sierpniu od wyjazdu
kilku nauczycielek do włoskiej Bolonii. Zainspirowane nowymi doświadczeniami,
wprowadzają świeże pomysły w praktyce. Metoda projektu rozwija umiejętność
współpracy w grupie. Uczennice realizują materiał bieżący w sposób twórczy,
rozwijający samodzielne myślenie i uwzględniający indywidualne talenty,
a nauczyciel przechodzi z roli wykładowcy do roli asystenta.

Przez żołądek do… pomagania

Nasza akcja zbiórki pieniędzy dla Mathare Light Centre kolejny raz zakończyła się
sukcesem. Dziękujemy wszystkim wolontariuszkom z Płomienia, które
przygotowały pyszne i ciekawe potrawy z krajów anglojęzycznych, by dzięki ich
sprzedaży zebrać pieniądze dla zaprzyjaźnionej z nami szkoły w drugich co do
wielkości slumsach w Kenii. Dziękujemy wszystkim, którzy skosztowali
smakołyków, za to, że przyczynili się do pomocy. Way to go!

Oko w oko z chrząszczami

W zeszłym tygodniu klasa VI była na wycieczce w Śląskim Ogrodzie Botanicznym.
To czas, który uczennice spędziły w towarzystwie entomologa oraz jego
podopiecznych. Oprócz modliszek, liśćca i chrząszczy madagaskarskaich, które
urządziły sobie wyścigi na bardzo długim stole, dziewczynki poznały sekrety z życia
różnych stawonogów, np. mszyc, które, jak się okazuje, mają wiele wspólnego
z platformą wiertniczą. Emocji było dużo, i to bardzo różnych.!:)

Badamy las

W czwartek klasy trzecie wyruszyły do lasu. Nie była to jednak zwykła wycieczka ale
wyprawa badawcza, którą poprowadziła dla nas Pani Ania Pieczarka. Każda
uczennica dostała od Pani Ani ważne zadanie i każda spisała się na medal:) Podczas
wyprawy dziewczynki badały las i wszystko co się w nim znajduje. Żadna z nich nie
wróciła z pustymi rękami, ponieważ w lesie można znaleźć sporo skarbów. Jednym
z nich są zioła z których po powrocie uczennicy zrobiły zdrową herbatę.

Płomieniowa historia chleba….jak powstaje chleb?

W klasach trzecich ostatni tydzień września poświęcony był jesiennym plonom.
Dziewczynki poznały rodzaje ziaren, które zbieramy jesienią oraz produkty, które
otrzymujemy dzięki naszym zbożowym plonom. Podczas zajęć mogły dotknąć oraz
spróbować smakołyków z polskich pól.:) Samodzielnie upieczone bułeczki były
uwieńczeniem obfitego w plony tygodnia!